Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

donderdag 7 februari 2013

GERRY ANDERSON 6/24: FIREBALL XL-5 (1962-1963)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 6: Fireball XL-5 (1962-1963)

AP Films / ATV (omroep) / ITC (distibuteur)
39 afleveringen van ca 25 minuten

producent: Gerry Anderson en Reg Hill
geschreven door Gerry Anderson, Alan Fennell, Anthony Marriott en Dennis Spooner
regisseurs: Gerry Anderson, David Elliott en Alan Patillo e.a.
camera: John Read en Ian Stuthers
art direction: Bob Bell
special effects: Derek Meddings
muziek: Barry Gray

Fireball XL5 is een science fiction TV-serie over de missies van ruimteschip Fireball XL5, dat onder bevel staat van kolonel Steve Zodiac van de World Space Patrol. De show werd geproduceerd Gerry en Sylvia Anderson via hun bedrijf APF, in samenwerking met ATV voor ITC Entertainment .

De serie is gemaakt in 'Supermarionation', een vorm van poppenspel die al eerder gebruikt was in Four Feather Falls (1960) en Supercar (1961) en opnieuw gebruikt zou worden in hun latere produkties zoals Stingray en Captain Scarlet.
De reeks telt 39 afleveringen van elk ongeveer 25 minuten en het was de laatste in zwart-wit. Alle toekomstige Anderson series werden geproduceerd in kleur.
Fireball XL5 is de enige Anderson serie, die op een Amerikaanse netwerk is uitgezonden. Op de NBC (National Broadcasting Company) liep de serie op zaterdagochtend van begin 1963 tot en met september 1965.

De verhalen spelen zich af in de jaren 2062 en 2063. De bemanning van Fireball XL5 bestaat o.a. uit gezagsvoerder Steve Zodiac (stem van Paul Maxwell), de glamoureuze Doctor Venus (stem van Sylvia Anderson), Professor Matthew Matic (David Graham) en co-piloot Robert de Robot (Gerry Anderson).
De serie gaat over de World Space Patrol (gestationeerd op Space City, gelegen op een niet nader genoemd eiland in de Stille Zuidzee), onder leiding van commandant Zero (midden links). Zero wordt bijgestaan door luitenant Ninety (midden rechts).

De World Space Patrol omvat een vloot van ten minste 30 'Fireball XL' raketten, want in één van de aflveringen wordt XL30 vermeld, maar de XL5 is het bekendste en komt meestal als enige in aktie.
Het is een van de eerste televisie-shows waar een grote hoeveelheid merchandise van verscheen, hetgeen ook aangeeft dat de reeks tot ver in de jaren 60 populaire was. Zo zijn er deze vier jaarboeken op de markt gebracht.
En lang voordat er video was, kon men enkele afleveringen thuis bekijken op Super-8.

Ondertussen zijn alle alle afleveringen verkrijgbaar op DVD.
En daarop kun je zien hoe elke episode begint en eindigt, zoals op onderstaand fragment.

Zoals eerder al gezegd is de muziek geschreven door Barry Gray (1908-1984). Hij deed dat al bij Twizzle en zal dat blijven doen tot midden jaren 70. Het lied van de eindcredits wordt gezongen door Don Spencer op tekst van Charles Blackwell (1940), goed voor een 32ste plaats in de Engelse hitparade in 1962.
DON SPENCER - FIREBALL
 

Volgende week: Stingray (1964-1965)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten