Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

donderdag 17 januari 2013

GERRY ANDERSON 3/24: FOUR FEATHER FALLS (1960)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 3: Four Feather Falls (1960)


AP Films / Granada Network
39 afleveringen van 15 minuten

producent: Gerry Anderson
geschreven door Barry Gray, Gerry Anderson, Arthur Provis en Philip Wrestler
regisseurs: Gerry Anderson, David Elliott en Alan Patillo
camera: Arthur Provis en John Read
art direction: Reg Hill
special effects: John Read
muziek en liedteksten: Barry Gray

stemmen: Denise Bryer, David Graham, Kenneth Connor, Nicholas Parsons


Four Feather Falls (in het Nederlands: Vier Veren Waterval ) is de derde poppentelevisieserie geproduceerd door Gerry Andersons bedrijf AP Films voor Granada Television. Het idee voor de serie kwam van Barry Gray. Gray, die vooral bekend is als componist van de muziek voor Andersons series, schreef ook de eerste aflevering.
De serie werd in Engeland uitgezonden in 1960, en bevatte 39 afleveringen van 15 minuten. In Nederland ging de serie in première op 24 juni 1961 onder de naam Vier Veren Waterval (in feite een letterlijke vertaling van de Engelse titel).

De serie is een western en speelt zich af eind 19e eeuw, in de stad Four Feather Falls, Kansas. De serie draaide om Sheriff Tex Tucker, die na het redden van Makooya, de zoon van indianenhoofdman Kalamakooya, als beloning vier magische veren kreeg. Twee van deze veren maakten dat zijn pistool automatisch kon laden en schieten. De andere twee maakten dat zijn paard (Rocky) en hond (Dusty) konden spreken.
Bekijk de Nederlandse versie van de leader.

De serie werd gemaakt met een klein budget en kon zich derhalve niet de speciale effecten veroorloven waar veel van Andersons latere series bekend om zijn. De serie was de eerste waarin de door Andersons bedrijf bedachte supermarionation techniek werd toegepast. De term supermarionation werd echter pas bedacht gedurende de productie van de erop volgende serie, Supercar.
De serie is na zijn originele run nooit meer herhaald in Engeland. In december 2004 werd bekendgemaakt dat de rechten voor de serie in handen waren van Network Video, die het plan had de serie op dvd uit te brengen in mei 2005. De serie is de enige supermarionation serie die nog niet op dvd is verschenen in Noord-Amerika.
Nadat de serie werd stopgezet werd Gerry Anderson benaderd door Lew Grade om meer supermarionationseries te maken voor ATV.


Barry Gray, die de serie had bedacht, componeerde de muziek. Het bekendste lied is "Four Feather Falls", gezongen in enkele afleveringen door Michael Holliday in de stijl van Bing Crosby.

Destijds verscheen er in Engeland een EP met zes liedjes, geschreven door Barry Gray en uitgevoerd door Michael Holliday.





Volgende week: Crossroads to Crime (1960)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten