Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

donderdag 10 januari 2013

GERRY ANDERSON 2/24: TORCHY (1958-1959)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 2: Torchy the Battery Boy (1958-1959)
AP Films
52 afleveringen van ca 15 minuten (2 seizoenen)

Producent: Roberta Leigh 
Regisseur: Gerry Anderson / Vivian Millroy
Camera: Arthur Provis 
Art Director: Reginald E. Hill 
Muziek: Barry Gray
Teksten: Roberta Leigh 

Stemmen: Kenneth Connor, Jill Freud, Olwyn Griffiths, Patricia Somerset


Torchy the Battery Boy
Torchy the Battery Boy (op de Belgische TV uitgezonden als Straaltje, de speelgoedman), was de tweede TV-serie van AP Films. Het was opnieuw een reeks voor kleine kinderen en gemaakt in samenwerking met Roberta Leigh. De serie werd geregisseerd door Gerry Anderson (alleen seizoen 1. Het tweede seizoen werd geregisseerd door Viviam Millroy). De muziek is geschreven door Barry Gray, art direction was van Reg Hill en de speciale effekten werden verzorgd door Derek Meddings. Kortom, hetzelfde team als bij de eerste serie, Twizzle. Overigens is seizoen 2 niet alleen zonder regie van Anderson, het is ook niet geproduceerd door AP Films, maar door Associated British-Pathé.

De serie volgt de avonturen van de jongenspop Torchy, die kan bewegen door middel van een batterij in zijn rug (waren batterijen nieuw in 1958?). In de hoed die hij draagt zit een magische lamp, waarmee hij alles kan vinden. Zijn 'meester' is de poppenmaker Mr.Bumbledrop, wiens stem ingesproken wordt door Kenneth Connor, bekend van zijn optredens in de Carry On-films.
Mr.Bumbledrop
In de eerste aflevering maken we kennis met de heer Bumbledrop die veel speelgoed heeft en van kinderen houdt en van zijn hond, Pom Pom, een witte Franse poedel met steil haar die elke nacht krulspelden nodig heeft. Ook leren we Bossy Boots kennen, een vervelende meisje dat ervan houdt om haar speelgoed - en dat van andere - stuk te trekken
Op een dag spelen Bossy Boots, haar broer Bogey en nog wat andere kinderen in de tuin van Mr Bumbledrop. Ze binden hun speelgoed aan vliegers, maar een sterke wind komt langs en blaast alle vliegers met speelgoed en kinderen weg. Daarop besluit Bumbledrop om een ​​jongen te maken - Torchy - die met een magische straal in zijn hoed de kinderen en hun speelgoed moet gaan zoeken. Dit lukt. Ze blijken op een verre ster te zitten, Topsy Turvy.
De volgende ochtend bouwt Bumbledrop een raket van karton en Torchy vliegt weg naar de fonkelende ster. Daar ontmoet hij o.a. Flopsy de Rag DollSquish de Spaceboy en Pilliwig de Clown. Flopsy was Bossy Boot's pop, maar de pop is hier net zo groot als haar 'baasje', die dat nu dus niet meer is. In dit magische land zijn lolly velden, groeien er roombroodjes aan de bomen, eet je van cake-struiken en begin je zo nu en dan zomaar een liedje te zingen.

Het fruit op Topsy Turvy is zo enorm groot, dat je die uit kunt hollen om erin te gaan wonen: Frutown. Torchy maakt bijvoorbeeld gebruik van een ananas voor zijn huis. De avonturen kunnen beginnen.
Elke aflevering begon met dezelfde beginleader.

Alle 52 afleveringen zijn in eerste instantie uitgebracht op 2 DVD's (1 per seizoen).


Daarna beide seizoenen in een box.

Tot slot nog enkele liedjes uit de serie, geschreven, gearrangeerd en gedirigeerd door Barry Gray.

POMPOM - I'M POMPOM THE POODLE
 TORCHY - IN MY LITTLE ROCKET SHINY NEW
FLOPSY - FRUTOWN


 Volgende week: Four Feather Falls (1960)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten