Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

dinsdag 31 juli 2012

DISNEY DINSDAG: MICKEY MOUSE

Elke dinsdag plaatst HET Verzameloord een item van Disney. Donald, Dagobert, Goofy en al die andere. Soms wat doorsnee, soms wat vreemder. Zo heb ik vandaag een item, waarvan ik niet weet waarvoor het dient.
Het ding is 8cm hoog en (behalve zijn neus) ongeveer een halve cm dun. Helemaal zwart en de achterkant is plat.

Is het simpelweg een sleutelhanger? Dan lijkt me het haakje boven zijn kop niet echt steveig. Er staat wel wat tekst op de achterzijde, maar daar wordt ik ook niet veel wijzer van. Het enige wat dat toevoegt is het produktiebedrijf: Anagram International, met een kantoor in Amerika en Engeland. Geen jaartal.
Heeft er wellicht oorspronkelijk een zuignap aangezeten, zodat je de kop op een ruit kon plakken?

Weet iemand wat dit is of liever gezegd, waar dit voor is?

maandag 30 juli 2012

KIRI DE CLOWN POP

Kiri de Clown is een van oorsprong Franse animatieserie (Kiri le Clown) uit 1966-1968 voor de kleine kinderen. Elke aflevering (130 in totaal) duurde ongeveer 5 minuten en was geschreven en geregisseerd door Jean Image (pseudoniem van Imre Hajdu). In Nederland is de serie in 1973 uitgezonden door de NOS (3 juni - 29 september). Vandaag een pop (24 cm hoog) van Kiri zelf uit 1966.

zondag 29 juli 2012

LOURDES 45: VISAGES DE LOURDES

Franstalige singel over Lourdes. Een verteller (R.P. Galtier, aumônier militaire) leidt de luisteraar rond, afgewisseld met samenzang. Niet echt een hoogtepunt uit mijn collectie. Opvallend abstract hoesje. Uitgebracht op Philips 432.601 AE, eind jaren '50, begin jaren '60.

Onlangs vond ik dezelfde singel nog een keer, maar met een andere, weliswaar vergelijkbare, hoes. Ik denk een oudere versie.

zaterdag 28 juli 2012

BEVERLY HILLS 90210 7: POP BRENDA

Mattel heeft in 1991 een serie poppen uitgebracht, gebaseerd op de TV-serie Beverly Hills 90210, waaronder deze van Brenda Walsh (gespeeld door Shannen Doherty), mijn favoriet uit het programma.
De doos (18x32x6cm) heeft een doorschijnend deksel en bevat attributen om mee te spelen, zoals haar fameuze blauwe bikin.
Op de acchterzijde (of onderkant) een kompilatie van foto's uit de serie, met Breanda als middelpunt.
Ik weet niet of alle hoofdrolspelers 'verpopt' zijn door Mattel, maar naast bovenstaande Brenda Walsh in elk geval ook nog Dylan McKay . . .
. . . en Kelly Taylor.

vrijdag 27 juli 2012

GAINSBOURG FILMS 5/6: CHARLOTTE FOR EVER

Vandaag de vijfde film uit een reeks van 6 films die Serge Gainsbourg (1928-1991) heeft geregisseerd: Charlotte for ever uit 1986. Het is zijn derde avondvullende bioskoopproduktie. Ditmaal speelt hij zelf de hoofdrol, met zijn 15-jarige dochter Charlotte naast hem.

De film draait om een man die zijn vrouw heeft verloren in een absurd ongeluk. Zijn dochter verwijt hem er schuld aan te hebben. Speelt nagenoeg helemaal af in de studio, waar veel moeite is gedaan om het huis van Gainsbourg na te maken.

Bij mijn weten bestaan er twee posters van deze film, maar dat zullen er ongetwijfeld meer zijn.


 Zoals vrijwel steeds heeft Gainsbourg voor deze film ook de muziek geschreven. Enkele instumentale stukjes, waar hij later teksten op heeft geschreven. Deze gezongen versies zijn uitgebracht op een solo LP van Charlotte met de filmtitel als naam.

 Dit is dus niet de soundtrack van deze film. Er staan geen instrumentale tracks op. Om weer te geven wat Gainsbourg doet met de muziek uit deze film als voorbeeld het nummer Plus doux avec moi, eerst de instrumentale versie, getrokken uit de film. Vervolgens de vokale versie van Charlotte & Gainsbourg.
Ditzelfde is gebeurd met het nummer Charlotte for ever, dat in 1986 op singel is verschenen met bijbehorend filmpje.
En ook aan dit nummer is een instrumentaal stuk voorafgegaan. Wederom een fragment uit de film. Eind jaren 80 is de film uitgebracht op video en inmiddels bestaan er enkele versies op DVD. Hieronder staat er daar een van.
De volgende keer de laatste film uit deze serie van films die door Gainsbourg zijn geregisseerd: Stan the Flasher uit 1990.

donderdag 26 juli 2012

PINK PANTHER COCKTAIL 29/50

Uit een doos met 50 Pink Panther Cocktails (2005) kiest HET Verzameloord er elke donderdag één uit en die wordt gepubliceerd (de voor- én achterzijde van de kaart) om 17.00u precies. De tekeningen zijn van Shag, de mix-drank is van Adam Rocke. Nog snel even de ingredienten kopen en het weekend kan niet meer stuk.

FABRIEKSHOES: GOLDEN OLDIES


woensdag 25 juli 2012

BIG CITY BLUES (1962)

Elke woensdag op HET Verzameloord een vinylsingel van een Nederlandse bioscoopfilm, op alfabetische volgorde.



Big City Blues (1962)
regie: Charles Huguenot van der Linden
met: Joop Admiraal, René Deshauteurs, David Kropveld, Ilse Zweers
singel: Big City Blues
geschreven door Peter Schilperoort
uitgevoerd door Dutch Swing College Band
trompet: Nelsin Williams
verschenen op Philips 318 721 BE



Volgende week: Blonde Dolly (1987)


dinsdag 24 juli 2012

MICKEY MOUSE REKENMACHINE

Sfeervol rekenmachientje met een driedimensionale Mickey aan de zijkant. Het apparaatje is 12cm hoog. Op de markt gebracht door Texas Instruments, geproduceerd in China. Productnummer N-0893. Geen jaar bekend.

maandag 23 juli 2012

SOUVENIRS VOM ARLBERG

Aah, het is eindelijk zomer. Herinnering aan Tirol. Doet me altijd aan bepaalde films denken. Heeft ook wel iets gezelligs, dat jodelen im Lederhose.

Verschenen op Polydor 260 122. Bevat vier liedjes, uitgevoerd door Volkstumsgruppe Die Lustigen Arlberger onder leiding van Sepp Staffler. zonder jaar, maar bijna zeker jaren '60.

zondag 22 juli 2012

ZOMER 4

Zou de zomer dan vandaag toch nog eens echt begonnen kunnen zijn? Het zal tijd worden, toch? Om het vrijwel onmogelijke toch te vieren een oud ansichtkaartje.
Veel bikini, wat op zich niks bijzonders is in de zomer aan het strand. Toch vind ik het plaatje midden boven best opvallend, twee dames in bikini poserend bij een agent te paard.
De strandmode is wel veranderd . .

De kaart is uitgegeven door Van Leer's Fotodrukindustrie in Amsterdam en draagt nummer L801. Geen poststempel aanwezig en derhalve geen jaartal.

zaterdag 21 juli 2012

BEVERLY HILLS 90210 6: SOUNDTRACK

Bij een populaire serie hoort een soundtrack. Dat is nu zo, maar dat was ook in 1992 het geval.

Deze soundtrack bevat slechts 1 origineel voor de serie geschreven track en wel het thema, door John Davis. De rest is een verzamelaar van popmuziek uit die tijd. De muziek wordt pas gebruikt vanaf het tweede seizoen.
Het is een-direkt-op-CD-soundtrack. Er is nooit een vinyl versie van deze plaat verschenen. Hieronder de begin-leader van het tweede seizoen.
Wanneer je het 'boekje' van de CD openmaakt, blijkt dat geen echt boekje te zijn, maar een kleine opgevouwen poster van de 'gang'.

vrijdag 20 juli 2012

DE TOEGEPASTE KUNSTEN IN NEDERLAND

Opvallende boekomslag. Ik weet eigenlijk niet of ik het mooi vind. Het is erg druk en de groene kleur spreekt me niet aan. Ik denk dat het wel erg Amsterdamse School is, beïnvloed door batik uit Indonesië.
Het betreft een deel uit "een reeks monografien over hedendaagse sier- en nijverheidskunst" oorspronkelijk uitgegeven in 1925. Het betreft hier de gewijzigde tweede druk uit 1979 door Interbook International in Schiedam. Vermoedelijk hadden alle delen uit de serie dezelfde omslag. Volgens de tekst aan de binnenkant is het één van de eerste Nederlandse boeken op het gebied van speelgoed, marionetten, maskers en schimmenspelen.De auteur is Otto van Tussenbroek.

Enkele jaren geleden heeft kenner Rob Aardse mij verteld dat de ontwerper Roelf Gerbrands (189101954)is, op grond van een monogram. Dat monogram kan ik nu niet meer vinden in de drukte van het ontwerp!

Op de achterkant is een soort vignet verwerkt met de woorden 'toekomst, heden, verleden'. Meestal hebben de beginletters iets te maken met de naam van de uitgever. In dit geval  dus niet of uitgever Interbook International te Schiedam is niet de oorspronkelijke uitgever!

Ik zocht het boekje op internet en vond zelfs een Wikipedia pagina over de serie (zonder afbeelding).

donderdag 19 juli 2012

PINK PANTHER COCKTAIL 28/50

Uit een doos met 50 Pink Panther Cocktails (2005) kiest HET Verzameloord er elke donderdag één uit en die wordt gepubliceerd (de voor- én achterzijde van de kaart) om 17.00u precies. De tekeningen zijn van Shag, de mix-drank is van Adam Rocke. Nog snel even de ingredienten kopen en het weekend kan niet meer stuk.

FABRIEKSHOES: GOLDEN HITS

woensdag 18 juli 2012

DE BENDE VAN HIERNAAST (1980)

Elke woensdag op HET Verzameloord een vinylsingel van een Nederlandse bioscoopfilm, op alfabetische volgorde.

De bende van hiernaast (1980)
regie: Karst van der Meulen
met: Harro Coppens, Bart Gabriëlse, Lex Goudsmit, Kitty Jansen, Leen Jongewaard, Gerard Cox, Joost Prinsen, Piet Römer, e.v.a.
componist: Tonny Eyk
singel: A. In the blue  B. Mary's Theme
uitgevoerd door The Movies
geschreven door Tonny Eyk
verschenen op Philips 6017 130

In the blue


Mary's Theme
Volgende week: Big City Blues (1962)

dinsdag 17 juli 2012

ERU ADVERTENTIES

Twee ERU advertenties uit het kindertijdschrift OKKI, beide van februari 1967. Welke figuurtjes hebben er bijgezeten?

maandag 16 juli 2012

LUX MET DIANA RIGG

Drie advertenties van LUX zeep met Diana Rigg (1938) als promotor van het schoonmaakmiddel.
Er is geen jaar bekend, maar ze zijn zeer waarschijnlijk gepubliceerd in de jaren 60, ten tijde van haar glansrol van Emma Peel in De Wrekers / The Avengers (1965-1967).

zondag 15 juli 2012

LOURDES 44: ANSICHTKAART

Een zwart-wit ansichtkaart van Lourdes. 'Aux pieds de Marie j'ai prié pour vous', staat in het midden van de kaart. Op de achterkant is te lezen dat het gaat om nr. 109 'L'Apparition et la Basilique P.D.'


Een uitgave van Edition P. Doucet te Lourdes. Zonder jaar.

zaterdag 14 juli 2012

BEVERLY HILLS 90210 5: SPECIAL

Een boek (18x26cm) met alles over de mega-serie Beverly Hills 90210. Dat alles moet uiteraard met een korrel zout worden genomen.
Dit boek van Janet Macoska is volgens de achterkant 'de officiële special', met exclusieve inteviews, foto's (vooral in zwartwit) en biografieën van de hoofdrolspelers. Wat het boek met name achterhaald maakt, is het overzicht van alle 21 afleveringen. Dat zal dus nog gaan oplopen tot 294 (!), maar dat zullen ze nog niet hebben vermoed toen dit boekwerk in 1991 ter perse is gegaan.

De Nederlandse editie is vertaald door S.Jackson en uitgegeven door Udima BV/Uitg.De Vrijbuiter.