Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

dinsdag 6 april 2010

ADVERTENTIE 5: HAJENIUS


Reclames zijn bijna altijd interessant, op televisie, radio of in drukvorm. Ze geven een tijdsbeeld, meer dan welke andere uitingsvorm dan ook. Deze reclame is een soort visitekaartje op ansichtformaat. Er staat geen jaartal op, maar is bijna zeker de jaren '20 of '30, gezien de vormgeving in de stijl van de Amsterdamse School. De genoemde jaartallen (1883 en 1885) zijn niet de ontstaansjaren. Er was toen nog geen telefoon! De firma Hajenius bestaat nog (in Amsterdam in elk geval) en de winkel is nog steeds in stijl. Of de kaart zelf zo oud is weet ik niet.

2 opmerkingen:

  1. Dirk X.
    Dit ziet er goed uit. Een mooi voorbeeld van vroegere typografie. Blij, dat u weer het goede spoor gevonden heeft na Pasen (met hulp van de pastoor?). In de Nes, achter het Rokin was vroeger het centrum van de tabakshandel. Na de onafhankelijkheid van Indonesië/Nederlands-Indië is de handel verplaatst naar Bremen. Sindsdien smaken vooral sigaren anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dit is nou een mooi Nederlands ontwerp

    BeantwoordenVerwijderen